• 手続き・サービス
  • 北区の紹介
  • まちづくり・地域の活動

ホーム > お知らせ > 市民部からのお知らせ > To Overseas Students 外国人留学生の方へ

更新日:2018年3月1日

Significant Congestion is expected!! かなりの混雑が予想されます。

From March 19 to April 6, the Kita Ward Office is expected to be significantly overcrowded. The wait time may be over 2 hours. Please give yourself plenty of time, or visit our office on less busy days (See below*).

3月19日から4月6日までの間、北区役所ではかなりの混雑が予想されます。2時間以上の待ち時間になることもあります。時間に余裕をもって来庁するか、できるだけ混雑の少ない日に来庁してください。(下記、混雑予想カレンダー*を参照してください。)

*Crowd Calendar 混雑予想カレンダー

混雑予想カレンダー(英語)

Foreign Resident Support Volunteers will help you. 外国語ボランティアが配置されます。

On the dates with "ENG" above, Foreign Resident Support Volunteers from Sapporo International Communication Plaza will be there and support your procedures (AM 8:45- PM 3:15). Please take advantage.

上記カレンダー内に”ENG”の表示がある日は、外国人住民対応ボランティア(札幌国際プラザ外国語ボランティア)が配置されます(午前8時45分~午後3時15分)。ぜひご利用ください。

Opening hours will be extended. 開庁時間を延長します。

Services at our office will be extended until 7:00 PM between March 26 and April 2, 2018. (The usual service is from 8:45AM to 5:15 PM.)

平成30年3月26日~4月2日までの間、窓口の受付時間を午後7時まで延長します。(通常の開庁時間は午前8時45分~午後5時15分です。)

Certificates may not be issued same day. 当日の証明発行ができない場合があります。

Certificates (e.g. Residents Certificates) may not be issued same day for move-in procedures during this busy period.

混雑時は手続き当日に証明(住民票など)発行ができないこともあります。

“My Number” (Individual Number) マイナンバーについて

A My Number card will be granted upon submission of moving-in notification from abroad. A notification will be mailed to the place of residence at a later date (2-3 weeks later) by registered mail. Once it has arrived, please save it and use it at government offices when asked to present it.

If you need your My Number at once, please apply for the Residence Certificate WITH My Number.

国外転入届を提出すると、個人番号が付番されます。後日(2~3週間後)通知書類が住民登録地宛てに簡易書留で郵送されます。届いたら保管し、役所などで提示を求められた時にご使用ください。

すぐにマイナンバーの確認が必要な場合は、マイナンバー入りの住民票を取得してください。

札幌市北区市民部戸籍住民課

〒001-8612 札幌市北区北24条西6丁目1-1